150 Genfi Zsoltár

Egyházzenei Stúdió Tóth Tibor

3100 Salgótarján, Pécskő u. 9. Tel: 06 20 3312-514

E-mail: igazgato_vaczi@starjan.hu  www.zsoltar.webnode.hu
  

Minden magyar református gyülekezet részére

 
Tisztelt Református Gyülekezet!

 
A salgótarjáni egyházzenei stúdió 2007-ben elkészítette a 150 genfi zsoltár teljes zenei anyagát, melyet a zsoltáros szöveg képi megjelenítésével kiegészítve 2012 karácsonyán teljes egészében feltett az internetre.

 

2012 karácsonyán megszületett tehát Szenczi Molnár Albert: PSALTERIUM UNGARICUM művének végső és teljes formája, melynek eredményeként a magyar zsoltárénekek a világ bármely pontján és bármikor az internet segítségével meghallgathatók és megszólaltathatók.  

 

Gyűjteményünk több szempontból is egyedülálló a református egyházzenében:

 

1.     Most vált először lehetővé, hogy a teljes zsoltáros anyag, az énekeskönyvben található valamennyi versszakkal, egy helyen, könnyen elérhető legyen.

2.     Olyan előadók készítették, akik több éves gyakorlattal és tapasztalattal rendelkeznek a zsoltáréneklés terén, mind a gyülekezeti, mind a hangversenyszerű előadást illetően.

3.     Az ének tiszta, sallangmentes, a szöveg jól érthető, a kíséret dinamikában és tempóban pontosan követi az énekest. Az énekkel együtt a zsoltár szövege is megjelenik a felvételen.

4.     A zenei kíséretben korabeli hangszeres megszólalást alkalmaztunk.

5.     A zenei anyag Mp4-es formátumban lett kiírva, ezért annak kezelése, másolása és sokszorosítása könnyű feladat.

6.     A zsoltárok kikeresése a sorszámokkal való egyezés miatt igen egyszerű.

 

Ezt a zsoltáros anyagot eddig még senki sem gyűjtötte egybe, s ez az anyag eddig egyetlen könyvtárban, egyetlen református intézményben, egyetlen püspökségen vagy gyülekezetben nem volt fellelhető. Kiadványunk már csak ezért is egyedülálló a magyar református értékek ápolásában és megőrzésében.

 

Igazi értéke azonban akkor derül ki, ha megpróbáljuk a korábban, mások által kiadott zenei felvételekkel összehasonlítani, hiszen sem terjedelmében, sem tartalmában, sem kezelhetőség szempontjából nincs még egy hozzá hasonló kiadvány.

 

Mint jó pásztor az elveszett juhokat, úgy gyűjtöttük egybe az elvesztett zsoltárokat, melyek többségét, Jézus szavaival élve:

 „Dávid maga mondotta a Szent Lélek által” (Márk: 12,36.

Sokan, sokféleképpen méltatták már a zsoltárok jelentőségét, de mindezek ellenére mégis szomorúan tapasztalhatjuk a mai református egyházban a zsoltáréneklés iránti igénytelenséget és érdektelenséget. Vezető egyházi személyek még ma is úgy nyilatkoznak, hogy 30-40 zsoltár éneklése bőven elegendő a gyülekezetek számára, és nem érzékelhető a legcsekélyebb elégedetlenség sem az elhagyott zsoltárénekek hiánya miatt.

 

A 150 genfi zsoltár teljes zenei gyűjteménye azért készült el, hogy az a méltatlan állapot, ami az zsoltáréneklésünket jellemezte, egyszer s mindenkorra megszűnjön.

 

Munkánk egyben tiltakozás a zsinat közömbössége és tehetetlensége ellen: mert nem csak hagyta, hogy a zsoltárénekeket egyre nagyobb számban mellőzzék az Istentiszteleteken, hanem emellett semmi lényegeset nem tett a megőrzésükre, de még a segítő szándékot is elutasította.

 

Mivel a református zsinat munkánkat semmilyen formában nem támogatta, ezért fordulunk most levelünkkel minden református gyülekezethez azzal a kéréssel, hogy egy gyűjtemény megvásárlásával támogassák azt a több évig tartó munkánkat, mellyel a magyar református hagyományokat, a kálvini örökséget és egyben a magyar kultúra részét is képező értékeinket sikerült megőrizni és továbbadni.

 

Amit az elmúlt években végeztünk azt most mind a nyilvánosság elé tárjuk, így a zsoltárfelvételeink meghallgatása révén mindenki saját maga eldöntheti, milyen munkát végeztünk: 150 genfi zsoltár az alábbi helyen megtalálható és meghallgatható:

 

www.zsoltar.webnode.hu

 

A könnyebb kezelhetőség érdekében levelünk mellékletében elküldünk egy összesítést, melyen az összes zsoltár internetes címét megadjuk.

 

A zsoltárokat ingyen is le lehetne tölteni az internetről, de az nagyon hosszadalmas és körülményes dolog lenne, ezért ajánljuk fel megvételre kiadványunkat.

 

A zsoltárok 1db DVD-n, Mp4-formátumban kaphatók. A DVD ára: 10.000.-Ft+ postaköltség. (Megvétel után a gyülekezeten belül szabadon másolható!)

 

Tisztelettel ajánljuk figyelmébe a 150 genfi zsoltár zenei gyűjteményét minden református gyülekezet számára, és kérjük, támogassák munkánkat, mellyel a református értékeket és hagyományokat próbáljuk megmenteni és ápolni.

 

 

Gyülekezeti életükre és munkájukra Isten áldását kérve, tisztelettel:

 

                                                                                                                      Tóth Tibor

 

Salgótarján, 2013. január 5.




Vissza